The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W artykule przedstawione zostały wstępne wyniki badań z oznaczeń wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych WWA w wybranych wyrobach mięsnych poddanych przemysłowym warunkom wędzenia w zakładzie przetwórstwa mięsnego, w komorze wędzarniczej jednowózkowej elektrycznej model KWP-letz -wyprodukowanej przez firmę PEK-MONT Sp. z o.o. Doświadczalne wyroby poddane zostały przemysłowemu -wędzeniu w komorze...
W pracy zaprezentowanej w artykule -wykonano model matematyczny kształtu poszczególnych części składowych główki czosnku przy wykorzystaniu krzywych przestrzennych. Dla każdego ząbka czosnku i obciętego pędu opracowano krzywe przestrzenne leżące w bliskiej odległości od powierzchni zewnętrznych rzeczywistych części morfologicznych główki czosnku. Skróconą łodygę odwzorowano za pomocą siatki dyskretnej...
W artykule przedstawiono uzyskane wyniki badań wydajności i ocenę poprawności odgławiania karpi cięciem V i po łuku w urządzeniach modelowych. Potwierdziły one stwierdzoną podczas obróbki ręcznej statystycznie nieistotną różnicę pomiędzy wydajnościami odgławiania tymi cięciami. Dlatego też ze względu na prostszą konstrukcję oraz preferencje przetwórców skonstruowano i wykonanoprototyp urządzenia odgławiającego...
W artykule przedstawiono wyniki pracy badawczej, dotyczącej oddziaływania czynników mechanicznych na skuteczność mycia rurociągu metodą CIP w branży mleczarskiej. Badania przeprowadzono na laboratoryjnej dwuzbiornikowej stacji mycia. Środkiem myjącym była czysta woda wodociągowa. Badano wpływ prędkości przepływu, ciśnienia, temperatury i objętości wody myjącej, na jakość procesu. Skuteczność mycia...
Celem artykułu jest analiza przebadanych zmian właściwości fizycznych marchwi przygotowanej metodą sous vide oraz tradycyjnie, w zależności od rodzaju zastosowanej obróbki cieplnej oraz czasu chłodniczego przechowywania. Bezpośrednio po obróbce cieplnej, próby sous vide schładzano i przechowywano w warunkach chłodniczych (0 — 3°C) przez 21 dni. Próbę kontrolną stanowił produkt przygotowany metodą...
W artykule przedstawiono szereg propozycji ujęcia problemu ekoinnowacji, w wyniku czego powstała definicja — za ekoinnwację uznaje się -wdrożone zmiany do układów gospodarczych i społecznych, których skutkiem są korzyści ekologiczne. Skutki te dotyczą oszczędności środowiska przyrodniczego oraz odnowy jego zdegradowanych elementów. Dotyczą także zmian systemów zarządczych i biznesowych, ułatwiających...
W artykule przedstawiono charakterystykę powszechnie stosowanego w przemyśle procesu uwodornienia, ze szczególnym uwzględnieniem powstających w nim izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Zaprezentowano niektóre możliwości ograniczenia powstawania tych niepożądanych ze względów żywieniowych kwasów. Przedstawiano nowoczesną metodę uwodornienia PEM, w której powstają zdecydowanie mniejsze ilości...
W artykule przedstawiono nowy sposób orientacji położenia ryb różnych gatunków i -wielkości, który oparto na -wykorzystaniu pomiarów bezpośrednich i pośrednich, wybranych parametrów kształtu ciała w jednostkach liniowych i stopniach kątowych. Prawdopodobieństwo uzyskiwania przez ryby orientacji położenia, w którym ich -wzdłużna płaszczyzna symetrii jest równoległa i prostopadła do płaszczyzn noży...
Pomiar intensywności wrażeń sensorycznych w czasie odgrywa kluczową rolę w procesie optymalizacji jakości oraz podczas wytwarzania wielu innowacyjnych produktów żywnościowych. Wrażenia sensoryczne są zjawiskami zależnymi od czasu i mają charakter dynamiczny. Określenie pomiaru zmian intensywności wrażeń w czasie jest możliwe za pomocą specjalnych metod sensorycznych (Time-Intensity, progresywne profilowanie)...
W artykule podjęto problematykę gospodarowania odpadami, w tym przez przedsiębiorcę. Postępowanie w sprawie uregulowania obowiązków posiadaczy odpadów oraz podmiotów transportujących odpady, będących jednocześnie przedsiębiorcami ma charakter sformalizowany, w związku z czym wnioskodawca powinien uczynić zadość wszelkim wymogom, na które wskazuje ustawodawca. Sfera działalności przedsiębiorcy, która...
W zaprezentowanej w artykule pracy badawczej porównano jakość chleba otrzymanego z dodatkiem kultur starterowych zawierających szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz chleba tradycyjnego, uzyskanego w wyniku fermentacji spontanicznej. Wykazano istotny wpływ kultur starterowych na wzrost kwasowości międzyproduktów i miękiszu chleba. Kwasowość wzrastała również w miarę upływu czasu...
W badaniach wykorzystano jeden układ ziarnisty składający się z ziaren kukurydzy różniący się barwą i wilgotnością. Do oceny miary rozproszenia trasera na powierzchni badanych przekrojów poprzecznych mieszalnika zastosowano metodę analizy wariancji.
Jedną z najważniejszych składowych jakości produktów żywnościowych, a zwłaszcza mięsa i przetworów mięsnych jest smakowitość, gdyż w dużym stopniu warunkuje ona akceptację konsumenta i późniejsze decyzje zakupowe. Kształtowanie cech smakowo-zapachowych mięsa jest ściśle związane z ilością i właściwościami prekursorów występujących w surowym mięsie oraz procesem obróbki cieplej. Indukowane termicznie...
W artykule przedstawiono zależności kondunktancji elektrycznej skrobi ziemniaczanej od wilgotności na wyjściu suszarki pneumatycznej. Wyniki badań opracowano statystycznie w postaci prostej i krzywych regresji oraz równań korelacyjnych. Czas przygotowania próbki do pomiaru nie przekraczał 90 sekund. Pomiar -wilgotności był natychmiastowy.
Personel odgrywa zasadniczą rolę w przedsiębiorstwach usługowych ze względu na zaangażowanie wielu osób w proces tworzenia i świadczenia usługi. Od umiejętności, kwalifikacji oraz odpowiedniej postawy pracowników zależy w dużej mierze zaspokojenie potrzeb, satysfakcja i lojalność klientów. Opracowanie odpowiedniej strategii wobec personelu oraz dobór metod i technik zarządzania uwzględniających specyfikę...
Celem artykułu jest prezentacja wyników oznaczonych zawartości aflatoksyn w -wybranych pistacjach, mąkach i makaronach. Występowanie aflatoksyn w tych produktach oznaczono poprzez immunoafinitywne oczyszczanie z zastosowaniem chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną i pokolumnową derywatyzacją. W przypadku 89 % analizowanych próbek stwierdzono zanieczyszczenie aflatoksynami. Zawartość...
Artykuł zawiera wyniki badań dotyczące wprowadzania empowermentu w mazowieckich przedsiębiorstwach. Prezentacja obszaru badawczego została przedstawiona w poprzednich artykułach.
Rozwój regionów rolniczych zależy od stanu środowiska przyrodniczego. Przyroda wpływa na dynamikę rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego, na formy turystyki wiejskiej, a także przetwórstwo spożywcze.
Najnowsze „Propozycje zmian wspólnej polityki rolnej UE na okres 2014-2020" są dość istotne i mogą mieć, jak oceniamy, niekorzystne skutki dla rolnictwa unijnego, w tym polskiego. Wymagają zatem dalszej dyskusji i modyfikacji. Oparte są na nierealistycznych założeniach: — rolnictwo nie musi być -wspierane ekonomicznie (gdyż jest tak samo konkurencyjne jak działy pozarolnicze), — rolnictwo unijne...
W artykule przedstawiono optymalizację pracy pakowarki Ampack Ammann model AD8/2 za pomocą algorytmu ewolucyjnego. Celem optymalizacji było znalezienie takiej -wydajności maszyny, dla której liczba i czasy przestojów oraz liczba awarii pakowarki byłyby minimalne.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.